Jak jsme rozběhali Tlučnou aneb po 8 letech Lesní kros

Stalo se vám někdy, že dobíháte do svého vytouženého cíle s obličejem, jako pár vteřin před smrtí, v hlavě honící se "Já jsem taková kr***, že jsem se nechala ukecat, už nikdy, nikdy to nepoběžím!!", když v ten moment se zastavíte, dostanete medaili na krk, doběhnou endorfíny a celý svět je náhle krásnější, barevnější a vám se vybavuje každý krok, každá kapka potu a ta dlouhá cesta lemující tréninky? Ano? Tak teď si představte, že jste pořadatel tohoto závodu a jaké pocity prožíváte, když za vámi přijdou známí a řeknou : "Honzo, bylo to super, těšíme se na další ročník". Upřímně? To je ten hlavní, hnací motor pro každého nadšence, který dělá běžecké závody! Nijak jinak tomu ani nebylo, když Míra Fait přišel s myšlenkou, v Tlučné (obec 10 km od Plzně), uspořádat takouvoto událost. Jako výborný atlet měl skvělé podmínky pro oslovení dalších běžců a od obce, která je nakloněna všem sportovním událostem. Během pár ročníků dokázal vybudovat z myšlenky tradici a na závod se sjížděli atleti z celé Republiky.

Před 8 lety se konal poslední - 27. ročník. Jako náplava, žijící 7 let v Tlučné, ale pořádající tréninky, závody, běhy v Plzni, jsem si vždy hrál s myšlenkou, jak to v té obci rozběhat. Pár pokusů proběhlo, avšak po zjištění, že se tu konala takováto věhlasná událost, zaznělo hlasité "ANO!", to je ono. Rok příprav, nespočet hodin v hledání vhodných tras, zajištování povolení, věcí na akci. 

31. března jsme se v 6 hodin postavili na prázdný plácek u Fotbalového hřiště a pustili se do 28. ročníku v novém kabátě.

Po dvou hodinách se plácek proměnil k nepoznáni. Stánky vyrostly jako houby po dešti, zatáhla se obloha a z repráků se ozval hlas moderátora Libora Janíčka vítající první závodníky.

Registrace běží v plném proudu a nejmenší běžci se už rozběhávají a připravují na svůj start v 9h. Spočítat, jestli máme všechny, 3..2..1.. START a rozbíhá se nám první kategorie Lesního krosu i canicrossu Tlučnou. Nejmenší (3-4 roky) běží 150m, ti větší do 6 let 300m a od 7 let už nejdelší dětskou trasu 1200m. V cíli dostávají, někteří za své první běžecké výkony, dřevenou medaili s novými stuhami, které nám přišly ještě "horké" od generálního partnera Husky. Nadlábnout se dobrotama z občerstovačky a mamko, taťko jde se vyhlašovat. Prvního vyhlašovacího ceremoniálu se ujmul místostarosta, Honza Opl, který se nemalým dílem podílel na podpoře od obce Tlučná.Spouští se lehký déšť. Okolo startu pobíhají běžci s natěšenými pejsky, tzv. canicrossaři. Poslední momenty vrcholí. Povídáme si v kostce o pravidlech canicrossového závodu, o tom jak se chovat na trase a v 10:17 spouštíme kolotoč intervalových startů po 15 vteřinách. Diváci sledují novou kategorii závodu, která přinesla rychlé časy na 5 km trase. Okamžitě po odběhnutí všech canicrossařů, svoláváme s Liborem běžce na stejnou - pěti kilometrovou trasu.

Né jedna rodinka pojala tuto událost jako sportovní den pro všechny. Kromě fandění běžcům a nejmladším závodníkům 5km závodu - Aničce a Kubovi - byla otevřena hospoda, taťka s mamkou si mohli vyzkoušet diagnostiku chůze od plzeňského Centra chůze a nebo se zahřát ve stánku Centra Sociálních Služeb Stod čajem či zakoupit jeden z keramických produktů z jejich dílen.

Cílem doslova letí nejrychlejší canicrossař Petr Šlajs s časem 17:37 blikajícím na obrazovce ! Zásluhou získává prémii pro svého pejska - hlavolam ze stánku Doglog. Na nejrychlejšího běžce Davida Hajžmana nemusíme dlouho čekat. Výkonem 18:36 byl pomalejší pouze o 59 vteřin.

Úsměvy běžců, canicrossařů, první dojmy z trasy, doprovází Katka Boháčová ze Spokojených ocásků, ukazuje,  jak se po doběhu postarat o pohybový aparát svého pejska a jak jej správně protáhnout.

Čas letí jako voda, a my se pouštíme do canicrossových startů, tentokrát 3 km trasy. Třešničkou na dortu bylo společné odstartování, s panem ředitelem Centra Stod, běžecké kategorie o stejné délce, obohacené o 5 závodníků - postižených klientů z Chráněného bydlení. S aplauzem a velkým respektem uzavírají celý blok dopoledního závodění.

Na vyhlášení se těm nejlepším ve své kategorii houpe krásná medaile a nabité tašky plné funkčních čelenek Bjež, dárků firmy Nonstop, Mamut, Flísáci a dobrot pro pejsky Yoggies, tunely CEP sports, Husky.cz, Kryosauna Cryo Plzeň, Winpeaks sportovní laboratoř a ceny  od obce Tlučná. Během vyhlášení odjíždí dobrovolní místní hasiči s Junáky na své pozice na 10km trasu, nesoucí jméno O pohár starosty Tlučné. Na poslední chvíli se na start postavil i Pavel Štěpánik, výborný atlet, který nastavil traťový rekord pod 38 min - konkr. 37:59. Pátou a zároveň první ženou v cíli vítáme Kateřinu Houfkovou s časem 45:14.

Doznívá jméno posledního, dobíhající běžce celého dne, rozdáváme ceny a užíváme si poslední okamžiky. O den později sbíráme značení tras a vzpomínáme na to, jak se zrodila znovuobnovená tlučenská tradice.

Děkujeme všem závodníkům, partnerům, pomocníkům za vznik staronového závodu.

Výsledky najdete na : http://rozbehamecesko.cz/vysledky-zavodu/
Fotky z cíle, trasy : https://www.facebook.com/media

Autor : Jan Bielik alias Johny Alaskan
Foto : Michal Míčko, Miroslav Jelínek