Mrazivé Borské Dvojičky

Jaro nám uteklo kamsi a s obavou, že umrzneme my i závodníci, jsme v 5 ráno nasedli do našeho po střechu narvaného „kombíka“ a v nekonečných vrstvách oblečení vyrazili do Borčáku. Dlouhé týdny příprav na 3.ročník netradičního štafetového závodu byly za námi Borské dvojičky byly konečně tu, navíc se spoustou novinek a rekordní účastí přes 90 týmů!

Každý rok se nám na dvojičkách sejde pěkně různorodá banda běžeckých nadšenců a o zábavu je rozhodně postaráno! Tým dvou běžců střídajících se po každém  kole uběhne společními silami 10x1km. Letos navíc přibyla kategorie canicross, na kterou jsme se těšili snad ze všeho nejvíce! Protože pejsky by určitě nebavilo běžet 5x dokola stejnou trasu, prodloužili jsme jejich trasu na 1,5 km a snížili počet kol pro každého závodníka na dvě.

Závod dovoluje borcům roztočit to doslova na plné obrátky a vymáčknout ze sebe na každém úseku vše. Někteří naopak pojmou závod jako tempový trénink - skvělý start do právě začínající sezony a jiní si zase přijdou užít napumpovanou závodní atmosféru, odnesou si památeční medaili a díky odpočinku a občerstvení po každém kilometru se nikdo nemusí bát, že by závod nezvládl.Závodní den otevřely kategorie dětských týmů se součtem věku do 20 a nad 20 let. Dětských bojovníků se i přes ukrutnou zimu sešlo 16 a utkali se na 4x 600 m nebo 4x 1 km. Ihned po doběhnutí do cíle dostali medaili za účast a ti nejrychlejší byli dekorování na stupních vítězů, aby mohli honem domů do tepla.

Po doběhu dětí se to v Borčáku začalo hemžit pejsky všech tvarů, plemen a barev. Od sporťáků ESP, přes severské tahouny Husky, až po malé psíky. Na startovní čáře stáli také začátečníci, kteří si přišli canicross zkusit a půjčovali si od nás veškeré vybavení, a to společně s ostřílenými mushery, kteří jsou u tohoto sportu již od jeho samotných počátků. Blížil se start a někteří účastníci stále vymýšleli, jak se vlastně nasazuje sedák. Nevadí, o pár minut prodlužujeme starty, aby vše proběhlo hladce a všichni se stihli se svým parťákem v klidu připravit.

Startovalo se ve 30 sekundových vlnách po 5 účastnících. Poslední vlna startovala a první borci již přibíhali na první předávku. Trať byla poseta canicrossaři a celý kolotoč byl v plném proudu. Závodníky bylo vidět již z dálky, a tak diváci mohli krásně sledovat dech beroucí výkony a souboje na trase. Já sama jsem několik minut jen stála s otevřenou pusou a vše sledovala.

Novinkou byla čipová časomíra, která nám ušetřila spoustu práce a nervů a závodníci dokonce mohli pozorovat průběžné pořadí a časy jednotlivých kol na monitoru. Povedlo se rovněž zachytit čas a umístění i dvěma dvojicím, které si zapomněly před startem vyzvednout svůj čip. Pro příště alespoň víme, co přesně vychytat, abychom se i těmto drobnostem vyvarovali.

Na startu se sešli jak začátečníci, tak i elitní závodníci českého canicrossu. Na prvním místě v canicrossu žen se s neuvěřitelným časem 19:43 (3:25/km) umístila dvojice „Holky s ESP motorem“ Nicole Marešová s Katkou Zapletalovou (obě za  Sokol Maxičky). Na druhém místě o pouhých 5 sekund za nimi tým  „50%ESP tým (Extreamly sexy Pairs) Barbora Kreidlová  (MC Plzeň 40) a Martina Wallcon (MK JCC). Na třetím místě potom Simča Fabiánková a Petra Füstrová za tým „GasoDIix“ (MK JCC).

V canicross muži jsme pozorovali úžasný souboj/nesouboj dvou dvojic v rámci Musher Klubu JCC – „Másla MKJCC“ (Honza Hladký a David Šebek) a „Podej mi Pivo“ (Lukáš Pubrdle s Pavlem Pishkem). S totožným a vůbec nejrychlejším časem ze všech - 18:22 (3:05/km). David z týmu Másla a Lukáš z týmu Podej mi Pivo doběhli do cíle stylově, týmově, hezky ruku v ruce.

V kategorii smíšené zvítězil „Druhý tým Vtahu“ – Vlasta Vágner s Dominikou s časem 21:33. Na druhém místě byl i přes zapomenutý čip vyhlášen Tým "#Vtahu" s team leadrem Michalem Směšným. Na třetím místě se umístil tým „Profi Musheři“ Romana Bieliková s Rosťou, reprezentující realizační tým závodu a za klub MC Plzeň - 40

Ihned po doběhu posledních dvojic přišlo vyhlášení vítězů kategorie canicross, který svými cenami podpořila česká firma Yoggies vyrábějící za studena lisované granule, ale také kvalitní konzervy nebo například skvělé psí jogurty. Na místě závodu měli pejsci dokonce možnost všechny výrobky Yoggies ochutnat v Yoggies baru.

Ve 12 hodin odstartovali běžci svůj  10x kilometr. V nejnašlapanější kategorii se o prvenství popral tým  „Dvě tečky“ (Janice Tolarová se Zdeňkem Kantou) a tým „Rozběháme Česko“ (Míra Sedláček s Eliškou Rosenbaumovou).  Souboj byl neuvěřitelně napínavý, a nakonec zvítězil Míra s Eliškou s časem 39:15 o pouhých 16 sekund! Na třetím místě se umístil  „Beer tým“ s tým leadrem Zdeňkem Müllerem. V kategorii muži se s časem 36:32 umístil jako prví tým "Bez Tréninku s.r.o.", kterému tedy rozhodně nevěříme, že byl bez tréninku! Souboj se tentokrát odehrál o druhé místo. Jako druhé se s náskokem pouhých 27 sekund umístilo "Živé Sokolovsko" a na třetím místě tým "UWG". V kategorii ženy zvítězily s časem 45:17 Královny středohoří a zároveň naše ambasadorky pro Rozběháme Litoměřice Katka s Helenkou. Druhé se umístily Čampulandy, mamka Jana s dcerkou Aničkou (10 let), na třetím místě tým Plzeň

Na závěr nejhezčí moment, kdy dobíhají poslední dvojičky a všichni účastníci, které ještě nevyhnala zima (a že jich nebylo málo) čekají a tleskají poslední dvojici za odvahu a dokončení závodu! (Musím dodat, že i při pouhé vzpomínce na tento moment mám znovu husí kůži.)

Běžce cenami podpořila firma Bjež, která vyrábí krásné designové běžecké čelenky a Kryosauna Cryo Plzeň, která sportovcům poskytla vouchery do své mrazivé sauny. Pavel Trampota svými sportovními výživovým doplňky zajistil občerstvení na závodě.

Naše obavy se naštěstí nenaplnily a ani závodníci, ani členové realizačního týmu neumrzli! A to i přes to, že nám skoro zamrzla centrála a odmítla nám ohřát čaj na občerstvovačku. Závodníci si mohli vychutnat ledovou tříšť s příchutí ionťáku. (My na příště seženeme lepší centrálu!)

Nakonec bych chtěla za celý tým poděkovat všem účastníkům za účast a za skvělé sportovní chování a tisíceré díky patří také celému realizačnímu týmu! Byli jste úžasní! Děkujeme, že jste s námi na této cestě a zažíváte s námi posuny kupředu s každou zrealizovanou akcí!

Na podzim zas na Borských Dvojičkách vol. 4 – 21.10.2018!

Kompletní fotogalerii ze závodu najdete ZDE

Autor: Markéta Myslivcová