REPORTÁŽ: Běžíme proti Demenci - Kolín 1/7 2020

Vážení přátelé,

ve středu 2. září 2020 jsme v Kolíně zahájili už druhý ročník Běhů proti demenci. Tato akce je součástí „happeningu“, známého jako Den bez paměti, jehož cílem je šířit povědomí o Alzheimerově nemoci a demenci – a také si zaběhat.

Ale problémy jsou prý od toho, aby se překonávaly, a kde jinde uplatnit tuto zásadu spíš, než při akci, zaměřené na běh a zároveň na boj s Alzheimerovou chorobou? Tak jsme zjistili, že jezdit se dá i bez brzd a místo vyhořelé škodovky lze s trochou štěstí narychlo pronajmout multivan.

Královské město Kolín nás přivítalo nádherným babím létem a u informačního stanu Dementie, který jsme vztyčili na Karlově náměstí, se vystřídalo mnoho zájemců. Někteří si přišli jen popovídat (od jedné laskavé paní jsme se dozvěděli zajímavosti z historie města), jiní sebrali odvahu a vyzkoušeli si test paměti, který napoví, zda krátkodobá paměť funguje, jak má, nebo je vhodné navštívit lékaře.

Pomyslný startovní výstřel zazněl chvilku po šesté a peloton běžců vyrazil na tříkilometrovou trasu podél Labe, jehož hladina jiskřila odlesky podvečerního slunce. Stezka byla důkladně vyznačená, to abychom předešli ztrátám v řadách soutěžících, a jako zpestření čekala známá soutěž, podporující trénink paměti: série fotografií na určité téma, zájemci si mohli podle svého naturelu vybrat mezi obrázky květin, běžeckých bot a automobilů.

Všichni šťastně dorazili. I dnes nás překvapilo, jak rychle dokáží dobří běžci překonat vytyčenou trasu – s trochou nadsázky lze říci, že poslední startující si téměř mohli po pár skocích kolegiálně plácnout s prvními doběhnuvšími. U cíle zněla vítězná fanfára a koordinátorka běhů Gabriela udělovala dřevěné medaile v podobě flashdisku s barevnou stuhou.

Na závěr přišlo triumfální vyhlášení vítězů v kategorii mužů, žen i dětí, a ve zvláštní kategorii paměťových testů. Vítězové si vysloužili dlouhý potlesk.

Tak Kolín opět zabodoval, první běh letošního ročníku byl velmi úspěšný – startovalo sto jedenáct lidí – ale ještě důležitější je, že ani hrozící morová rána nedokázala uhasit zápal běžců a družnou, bezprostřední atmosféru celého setkání.

Těšíme se na viděnou, možná už příští středu v Kutné Hoře?

Autor: Ondřej Frühbauer