REPORTÁŽ: Běžíme proti Demenci - Kutná Hora 2/7 2020

Vážení přátelé,
opět se vám hlásíme od startovní čáry. Druhý „závod“ letošního ročníku Běhů proti demenci hostila Kutná Hora, město stříbra, nádherné architektury a úžasných lidí.

Před samotným během se odehrála tradiční akce „Den bez paměti,“ kdy pracovníci organizace Dementia nabízeli kolemjdoucím testy paměti a rozprávěli s nimi o domácí péči a možnostech, které se dnes nemocným i pečujícím nabízejí. Oslovila nás řada zájemců, někteří si vyzkoušeli svou krátkodobou paměť a většina z nich uspěla na jedničku.

Trasa běhu vedla od morového sloupu v ulici Šultysova, přes Havlíčkovo náměstí, Žižkovou bránou a kolem památníku Vrchlického zpět Stříbrnou stezkou – v této druhé části cesty se otevírá pohádkový výhled na zelenou louku s chrámem Svaté Barbory v pozadí, a poutník jen čeká, že se objeví cválající bělouš s Popelkou v sedle.

Odpoledne se před stany Dementie a Rozběháme Česko začali scházet účastníci běhu – když se zjevily modré uniformy speciální jednotky Olympia Spartan Training, bylo jasné, že klání bude opravdu drsné. Posléze se náměstíčko naplnilo a moderátor Tomáš zahájil show s bezprostředností a humorem sobě vlastním, takže se v okolních domech otevírala okna a místní starousedlíci opouštěli televizory, aby jim neušlo nic z představení dole.

Rozcvičky se ujala amazonka Diana a úspěšně rozhopsala celé prostranství. Pak zazněl startovní výstřel – či spíš výkřik – a různobarevný proud dresů a míhajících se napjatých svalů vyrazil na trasu. Kutnohorská trasa má 4 kilometry a obsahuje (na naše poměry) výrazné převýšení. Přesto trvalo pouhých 18 minut a 16 vteřin, než se na obzoru objevil první Flash, který za praskotu elektrických jisker proběhl cílovou páskou. Vzápětí jej následovali ostatní – ženy, děti i smečky čtvernožců, a leckteří za heroického vypětí nasazovali v cílové rovince závěrečný sprint. Nakonec všichni dorazili do cíle a nikdo se neztratil. Následovalo slavnostní vyhlášení vítězů – na prvním stupni v dětské kategorii stanul tentýž borec, který vyhrál před týdnem v Kolíně. Jsme zvědaví, kolik dalších medailí si letos odnese.

Děkujeme za vaši energii, odhodlání, smysl pro humor a nezdolný duch! Extra veliké uznání náleží jedné Dámě s psíčkem, která se i loni účastnila snad všech našich běhů a letos nás také neochvějně provází.

Dále bychom rádi poděkovali Městskému úřadu Kutné Hory, za pomoc při vyřizování všech důležitých povolení, Městské policii za zajištění bezpečnosti našich běžců a skautům, kteří ochotně přišli na pomoc, když jsme hledali dobrovolníky na organizaci tratě. Díky vám všem, bez vaší vstřícnosti a ochoty bychom nemohli tyto akce uskutečnit.

Těšíme se na viděnou nejpozději za rok, ale možná také hned příští týden v Kladně!

Autor: Ondřej Frühbauer