REPORTÁŽ: GLADIATOR RACE HOLICE V HRADCI II


S Gladiátorem jsem strávil už nějaký čas, a zdolal několik závodů. Tentokrát trať přes 7 km dlouhá, obsahovala třicet čtyři překážek, od balančních, přes ručkovací tak i vodní. Nebylo rozdělení dle kategorií, jen podle pohlaví. Věděl jsem že to bude “těžké” ale tak trochu jinak. Trasy ani překážek jsem se nebál, ale na závod jsem vzal mimo přítelkyně dalši dvě kamarády,respektivě kamarádky od nás ze skupiny. Jsem Ambasadorem skupiny Rozběháme Rakovník a několik příznivců si prohrávalo s myšlenkou jet a vyzkoušet si se mnou Gladiátořit.Jela se mno mimo přítelkyně Kačky i kamarádka Bára a Romana. Obě si loni na podzim na místním zavodě obdobného stylu Mutějovickém Válci vyzkoušeli jak vypadá závod OCR. Využili tedy nabídku a jeli s námi do dvě a půl hodiny jízdy autem vzdáleného Hradce Králové.

Před závodem jako takovým jsme si vyzkoušeli pár překážek ze kterých měli děvčata obavu. Díky možnosti si vyzkoušet překážky před závodem jsem zvolil jinou obuv než mám na závod tohoto druhu připravené. Místo bot Salming OT jsem si vzal boty Salming trail 6 kterých mi bylo teda líto. Po vysvětleni a radách jsme si šli dát malou sváču a pomalu se připravit na můj star.Já startoval jako první v půl jedné.Kačka ve tři a Romana s Bárou ve třičtvrtě na čtyři. Prvni překážkou jen prolezeš rouru nad zemí.Druhá a vlastně první psaná je Moneky Busines.Ručkováni přes zavěšené kruhy. Dráha obsazená závodnicemi co startovali předemnou. Po asi 30 vteřinách čekání mě dobrovolník přesměrovává na šály s kruhy dráhu FastLine. Konec se mi nedaří a opírám se o zem. Naštěsti možnost opakování a tak volím celou dráhu kruhů, Slow line. Zdolávám v poklidném tempu a ještě musím na běžecký doplněk v podobě přenesení asi tricetilitrového kanistru.Plný vody ho prmenáším po trase dlouhé asi 30 metrů a bezim na další překážku.To je po několika málo metrech a zdolávám malinko s nejistotou ale daří se a běžím na balančni překážku kterou třemi kroky přebíhám a obíhám vnitřní část rybníka po takovém poloostrůvku a překonávám pekážku Přenášení 5ks pneumatik na vzaldelnost asi dvou a půl metru.

Popřenošení kousek běžeckého udání zpět k aréně. Co by to bylo za Gladiátorský závod kdyby chyběla voda. Ano další překážkou bla voda -Batherom. Po proběhnutí kraje rybníka s hladinou v polovině stehen vbíhám do arény a čeká mě zkrácené corny.Mám silu a na jistotu zdolávám jednu kladu spodem druhou vrchem techniku někomu známou jako jehla.Seskakuji na konci a běžím dál.Work4out je dalši v cestě. Stále možnost rychle a pomalé zdolání . Než pochopím dobrovolníka tak přeručkuju po bradlech k ručkovací části a zdolávám. Několik příček nahoru,pak rovně adolů . Proskakuji konec a běžím dál.Balanční Happyline dávám s drobným zaváháním.Bez trestu a opakování opoutím arénu , podlézám ohradu a běžím k díře v ploťe.Jo normálně nadzvednutý plot cca 30 cm nad zem a to se podlejzalo.Hned za tím byl svah s potoku ve kterém jsem se brodil asi 30 metrů.Výběh po svahu nahoru na pěšinku a zase běh. Po asi třísta metrech opět ze svahu do potoka ,podebehniut vlastně silnici a po asi 10 metrech po svahu nahoru na cestu.

Po té se běželo dál od arény.Tento přeběh mohl mít kolem sedmiset metrů a zase cesta do potoka.Podběhmout silnici a zase po svahu z potoka do svahu nahoru tentokrát už do lesa. Hned na rozcestí čekala překážka zvaná Atlas Ston.Do náruče beru betonovou kouli a obíhám vyznačený prostor. Zahazuji na místo kde sem jí vzal a pokračuji dál ve směru závodu.Už nepočítám kolik běžců sem předběhl ale už jich nějaká řádka byla. Dobíhám tedy na dalši překážku a cestou několikrát překonávám potok s vodou do poloviny lýtek.Překážkou v pořadí jedenáctou je colafit cubs.Výskok snožmo na asi 50 cm vysokou kostku. Takových kostek je ale deset. Přeskakuji a běžím dál po trase kde mě cestou zastavuje dobrovolnice a maluje mi čáru na tvář. Ukazuje směr běhu a valím dal. Přeběh potoka kde vody míň než málo, a podél potoka běžím dál.Při pro ásledování běžců před sebou vidím že na druhé straně potoka v protisměru běží jiní závodníci. šup a je tu dalši překážka. Bathrom.Běh potokem kde voda místy sahá téměř pod prsa. Běh vodou v délce asi sto metrů.Čeká prudké vystoupání z vody,hmedle bych řekl šplhání na břeh. Po asi 20 metrech je překážka shybuj 2.0. To je balančni kterou jsem nedal zatím jen na jednom závodě. Takže i tady překonávám a pokračují dál. Zase voda. Tentokrát je to v křížení směru tak nás dobrovolník směřuje kam máme běžet ,kudy pokračovat. Vody je tady nad pás ale jen v délce asi třech metrů. Výběh ven z vody a najednou je tu běžecká část. Ta je v délce asi jednoho až jednoho a půl kilometru.


Krásná cesta lesní cestou, chvíli po travnaté,chvilku po písčité nebo po šiškách. Dobíhám k překážce alpha sudy,kde vezmu velký sud do náruče a obilhám vyznačeno trasu. Obětí na medvěda. Nesmí se držet zespodu ani nést třeba na rameni. Po odložení na místo běžím dál do lesa po trase k překážce BIGWOL. Tou je hladká stěna asi 2,5metru vysoká kterou musím převézt. Daří se a běžím dál. Stále si držím nulový trest za nezdolání. Dalši překážkou je vrh kouli nazvaný super bowl.Vrhám tedy koulí za vyznačený prostor,sbírám a vracím zpět na své místo.Teď se běží už zpátky do Arény. Prvni překážkou a v pořadí sedmnáctou je colafit extrastrong.Diky zkoušení před závodem a výměně bot zdolávám a běžím prolézat trubku. To je dalši překážka zvaná švábi.

Autor reportáže Kelwin Klein