TAHÁNÍ ŘETĚZŮ jako trénink psa - JAK NA TO?

Tahání řetězů je v tréninku psa velmi užitečnou pomůckou, řetezy totiž představují mrtvou váhu, se kterou se pes učí táhnout břemeno. Mají tu výhodu, že můžete měnit jejich váhu dle potřeby přidáváním či odebíráním kusů řetězů, a jsou snadno dostupné ( udává se 1/3 váhy psa, většinou začínáme na menší váze a můžeme přidávat dle potřeby). Samozřejmě není nutné používat přímo řetězy, ale jsou nejpraktičtější (dá se využít například i pneumatika, ta ale snáze zahákne  například o kořen či kámen  a nepohybuje se tak plynule jako řetězy)

Trénink Řetězů provádíme na krátkém rovném úseku - 100 - 300 m a opakujeme vícekrát

Co budeme potřebovat?

  • POSTROJ
  • VODÍTKO S AMORTIZEREM 2m
  • Obyčejné nepružné VODÍTKO/ŠŇŮRU/PROVAZ 2m
  • SEDÁK
  • ŘETĚZY

Jak postupovat?

Na začátku bychom měli psa především rozcvičit a zahřát ( půjdeme se s ním rozklusat, můžeme hodit pár míčků/aportů, skvělé jsou různé otočky, proplétání mezi nohama a podobné cviky, při kterých se pes hezky rozhýbá a zahřeje). Poté nasadíme postroj vhodný k tahu, a sobě sedák, zapneme obě vodítka k postoji,  jedno (to s maortizérem) připevníme ke svému sedáku,  druhé (nepružné) k řetězům. Na povel který jste si zvolili pro start pejska odstartujeme. Běžíme s ním a necháme ho táhnout řetězy i sebe a  zvolený úsek,na konci úseku dáme povel pro zastavení a v kroku se vrátíme na start.

První tahání řetězů je nejlepší vyzkoušet s pomocí zkušeného tenéra  na individuálním nebo skupinovém tréninku, či na kurzu/soustředění, nebo alespoň se zkušenějším canicrossařem který to již předtím dělal. Zní to totiž celé docela jednoduše, ale možná narazíte na úskalí jako například že váš pejsek nebude z počátku chápat co a jak, za pokus to ale stojí! A nevěšte hlavu hned ze začátku pokud si váš pejsek nebo vy nebudete vědět rady.